Følg meg på sosiale medier

Større matglede og bedre resultater

Skikkelig sulten, litt stressa og lyst på noe godt. Da er det lett å spise fort og altfor mye. Men det finnes en teknikk som gir større glede av det du spiser og bedre metthet. Slik at du både føler deg bra og styrer mot gode resultater i fremtiden. I dette innlegget lærer du teknikken!


Kjenner du deg igjen i et av disse scenariene?

Det er middag og du er skikkelig sulten. Endelig mat! Du forsyner deg med en raus porsjon og begynner å spise. Mens du scroller på mobilen.

To minutter senere er tallerkenen tom. Du har lyst på litt til! Så du tar mer. Da er det så lite igjen at du like greit kan spise opp resten. 

10 minutter senere er du altfor mett. "Herregud, hvorfor spiste jeg så mye!??", tenker du.


Du detter ned i sofaen. Det har gått i ett hele dagen. Endelig kan du slappe av! Du skrur på TV`en. Og får inmari lyst på noe digg!

Du går på kjøkkenet og henter sjokoladeplaten i skapet. De første 2 bitene går rett i munnen. Resten tar du med bort i sofaen. Før du vet ordet av det er hele platen borte.

Så kommer de selvkritiske tankene. "Hvorfor kan du ikke begrense deg?". Du burde bare tatt et par biter...." 


Hvis du kjente deg igjen, er du helt normal!

Vi mennesker spiser ofte fort og mye når noe er godt! Særlig hvis vi er stressa, sultne og har skikkelig lyst på noe godt. 

Men det finnes en teknikk du kan bruke for å få større glede av det du spiser. Slik at du blir tilfreds av en mindre mengde. Det er bra både for følelsen etterpå og vekten og helsa på sikt. Ikke minst får du bedre kontroll på hva du putter i munnen! Du slipper å være slave av lyster og impulser.

Du har sikker hørt om teknikken før. Noen kaller den mindful eating. Jeg kaller det å spise med oppmerksomhet. Det er en av de viktigste vanene for klienter som lykkes med å gå ned i vekt uten masse forsakelse. 


Fire fordeler med oppmerksom spising

Tenk over hvilke av fordelene som er viktige for deg. Da skaper du motivasjon til å øve!

1. Større glede

Hvis du ikke får med deg hvordan maten smaker, får du heller ikke glede av den. Derfor får du lyst på mer. Du er ikke sansemessig tilfreds. Når du er oppmerksom, får du større glede av hver bit! Ekstra viktig når du vil kose deg med god mat, vin eller søtsaker.

2. Bedre metthet

Det tar tid fra maten går inn i munnen til du kjenner hvor mett du er. Når du senker tempoet kan du stoppe når du er behagelig mett. Du føler deg vel etter måltidet. Og kan sette i gang med andre ting, uten en tur via sofaen for å fordøye. 

3. Lavere vekt

De fleste spiser mindre når de er mer oppmerksomme. Når det blir en vane, spiser du mindre i mange måltider. Det har åpenbart effekt på vekten. Det beste er at du kan spare kalorier uavhengig av hva du spiser; om det er pizza, kyllingwok eller sjokolade. Faktisk sparer du mest i måltider som er kaloririke eller "usunne".

4. Lavere stressnivå

På hektiske dager kan oppmerksom spising gi en kjærkommen stresspause. Du trekker pusten, senker tempoet og er til stede her og nå. Når du tar den siste biten har du større ro i hodet enn da du startet å spise.

Attpåtil trener du på å være oppmerksom. Du får en sterkere oppmerksomhetsmuskel. Det har du nytte av i mange sammenhenger.


Slik gjør du det!

Her får du praktiske tips til hvordan du spiser med oppmerksomhet. Hvilke vil du teste ut?

1. Forsyn deg smart

Det er lettere å være oppmerksom hvis du forsyner deg med litt. Tenk på det som at du er på fin restaurant; små porsjoner gjør at du tar deg bedre tid. Start med en (liten) tallerken til middag. Og noen få biter, en liten skål eller et halvfullt vinglass når du skal kose deg.

Når du har spist opp, kan du vurdere om du har behov for mer. 

2. Senk tempoet

Når du bruker lengre tid, er det lettere å være oppmerksom og kjenne mettheten.

  • Se på klokka. Bestem deg for å bruke 10 eller 15 minutter på å spise opp.
  • Ta pauser.
  • Legg ned bestikket.
  • Trekk pusten. Kjenn hvordan du sitter på stolen. 
  • Fokusere på andre deler av måltidet - hva du ser rundt deg og hvem du spiser sammen med.
3. Bruk sansene

Jo flere sanser du bruker, jo rikere blir smaksopplevelsen.

  • Se på det du skal spise. Hvordan ser det egentlig ut? Hvilken farge og form har det?
  • Hvordan lukter det?
  • Hva smaker det egentlig? Hvordan er konsistensen? Hvor i munnen kjenner du smaken? Hvordan endrer den seg underveis?
Hva med mobil, TV eller lesing?

Det er lettere å være oppmerksom hvis du ikke gjør andre ting samtidig. Noen synes imidlertid det er kjedelig å "bare spise"; det sier noe om hvor vant vi er til å bli stimulert hele tiden. Hvis det er slik for deg, kan du veksle mellom å fokusere på maten og mobilen, TV`en eller ukebladet. 


Når trenger du å trene på oppmerksom spising?

Det er vanskelig å være oppmerksom HVER gang du spiser noe. 

Derfor bør du velge noen situasjoner der du trener. De fleste av mine klienter har størst nytte av det til middag, på restaurant og når de skal kose seg med søtsaker, snacks eller alkohol. Det er settinger de kan komme til å spise for mye, fordi det smaker så godt. Og så får de ekstra stor glede av godsakene ved å nyte med oppmerksomhet. 


Var innlegget nyttig for deg?

Håper det! 

Noe du lurer på? Lyst til å gi meg en tilbakemelding?

Få profesjonell veiledning og lær teknikker for å skape motivasjon og bedre vaner!

Fortell meg mer!

Få med deg nye innlegg!

Skriv navn og e-post, så får du beskjed om nye innlegg.