Følg meg på sosiale medier

CRAVINGS - bokanmeldelse

Endelig en bok som ikke bare handler om HVA du spiser. Men også HVORFOR. Det er en nøkkel for å skape bedre spisevaner! Her får du noen viktige poenger fra Lise Sofie Nøss sin bok. 

PS. Innlegget er ikke sponset. Jeg synes bare det er hyggelig å fremsnakke aktører med budskap som mange trenger å høre :-) Og jeg lærer mye selv av å skrive om andres bøker!


Har du mye kunnskap om hva du bør spise?

Men ender stadig med å spise noe du vet IKKE er så bra for deg?

Lise Sofie sin bok kan hjelpe deg å forstå hvorfor. Da kan du også lykkes bedre med spisevanene. 

Det første steget er å reflektere over når, hvor, hvorfor og hvordan du spiser. For eksempel om du småspiser, spiser foran TV`en eller som en reaksjon på følelser. Innsikt nåværende spisevaner er helt nødvendig for å gjøre smarte forbedringer. I bokens innledning skriver Lise Sofie fint om matsug og hva som påvirker dine matvalg.


Del 1: MAGESULT

Første del handler om hvordan du kan spise for å bli mett i magen. Både fysisk mett OG sansemessig tilfredsstilt. Det er et viktig budskap. Mat skal jo ikke bare fylle opp magen og fjerne sult; det skal også gi glede og nytelse. 

Lise Sofie presenterer en sultskala; et suverent verktøy for å bli kjent med grader av sult og metthet. Og veldig nyttig hvis du vil styre etter hva kroppen forteller deg (innenfrastyring), og ikke antall kalorier eller hva som står i kostplanen (utenfrastyring). Å øve på å stoppe når man er behagelig mett er en vane mange har stor nytte av. 

Du får gode tips om hvordan du håndterer magesult; finn en måltidsrytme som passer for deg (her har du stor valgfrihet) og bygg balanserte måltider. Dette er et viktig fundament å få på plass. Min erfaring er også de som føler at de spiser sunt, har noe å hente her. Når du spiser regelmessige, mettende og tilfredsstillende måltider; kan det redusere suget.

Du får også kunnskap om tallerkenmodell, matvarer, næringsstoffer og hvordan du setter sammen måltidene. Denne delen av boken handler med andre ord om hva du bør spise. Lise Sofie skriver også om hvordan du inkluderer "mat for sjela" (kos, søtsaker o.l). Det er viktig når målet er et kosthold du kan trives med som en livsstil. 


Del 2 - HJERTESULT

Dette synes jeg er den viktigste delen av boka. Det skiller den fra mange andre bøker om sunt kosthold.

Hjertesult er når du spiser ut i fra følelser. Du får vite hvorfor dette er så vanlig, noe som bidrar til viktig normalisering. Så får du mange gode tips til hvordan du håndterer hjertesult.

Det første steget er å finne ut hvilke følelser som får deg til å spise. Både følelseshjulet og dagboken er fine verktøy for å få innsikt i det. Deretter foreslår hun at du lager en meny med forslag til hva du kan gjøre I STEDET for å spise, når du opplever ulike følelser. 

Her har Lise Sofie virkelig forstått vanepsykologi. Du må vite hva som er triggeren (følelsen som får deg til å spise) og hva du ønsker å gjøre (god vane), i stedet for det du pleier å gjøre (dårlig vane). Bra!


Del 3: MUNNSULT

Noen ganger spiser du fordi du har lyst på noe godt. Du er ikke sulten. Det er ikke en reaksjon på følelser. Du har bare lyst på noe. Et sug! Lise Sofie kaller det "munnsult".

Du får to gode tips til hva du kan gjøre når munnsulten kommer. For det gjør den hos oss alle!

Den første er å vente litt. La suget være der. Undersøke og utforske det. Dette er en superbra teknikk å trene på. Vi mennesker har en hjerne som automatisk får oss til å "flykte" fra følelsesmessig ubehag. Ofte inn i noe som ikke er så bra for oss. Derfor trenger vi å øve på å "tåle" eller akseptere vanskelige følelser. Det er nyttig for å håndtere sug. Men også for andre ubehagelige følelser. 

Det andre tipset er å bruke menyen med alternative aktiviteter. 

Lise Sofie presiserer også at det ikke nødvendigvis fungerer å spise noe sunt når du har lyst på noe digg. Fordi en gulrot uansett ikke fjerner lysten på sjokolade. Bra poeng!


Del 4: HELHETLIG HELSE

I denne delen av boken skriver Lise Sofie om andre faktorer som påvirker matsuget. Stress, koffein, søvn, fristelser i omgivelsene, fysisk aktivitet, tankesett og restriktive matregler. Dette er viktig å vite om, fordi endringer på andre områder kan gjøre det lettere å spise slik du ønsker. Jeg ser ofte at nok søvn gjør det lettere å spise riktig. Og at strategier for å håndtere stress er nødvendig for å lykkes med både spising og andre sunne vaner. 


Hvem er boken for?

Boken har tittelen "Cravings", men handler om mye mer. Du får kunnskap om både ernæring og andre ting som er viktig for trivsel og helse. Jeg vil likevel si at den særlig egner seg for deg som vil lære mer om hvorfor du spiser.

Lise Sofie har et helhetlig perspektiv på kosthold og helse. Og hun tar tydelig avstand fra strenge slankekurer og rigide matregler. Det synes selvfølgelig jeg er kjempebra! Den eneste veien til gode og varige resultater er jo å finne et kosthold du trives med. 

Boken inneholder MANGE tips til hva du kan gjøre for å håndtere cravings og spise på en måte som er bra for deg. Det du lærer har kun effekt hvis du tar det i bruk. Vil derfor anbefale at du velger et eller flere av tipsene. Og lager en god plan for hvordan du kan teste dem i praksis. 

Det kan være å sette sammen mer balanserte måltider, bruke en sultskala under måltidene, skrive ned når og hvorfor du spiser eller forsøke ventestrategien når du får lyst på noe. 

Jeg liker veldig godt at boken har farger, mye luft, bilder og bokser. Det gjør det lettere å bruke den. Her kan du slå opp og lese om det som er relevant for deg. 

Jeg håper denne lille anmeldelsen var nyttig for deg. Les flere bokanmeldelser her!

Hvis du vil gi en tilbakemelding, finner du meg både på facebook, Instagram og e-post ([email protected])

Få profesjonell veiledning og lær teknikker for å skape motivasjon og bedre vaner!

Fortell meg mer!

Få med deg nye innlegg!

Skriv navn og e-post, så får du beskjed om nye innlegg.