Følg meg på sosiale medier

Slik holder du nyttårsforsettene

Jeg var så heldig å få bidra med noen tips i et magasin om nyttårsforsetter! Fikk lov å dele artikkelen på min egen side. Kanskje du også kan ha glede av tipsene?


Mange av oss har gode intensjoner om gamle vaner som skal brytes og nye vaner som skal etableres i det nye året. Hvorfor klarer vi ikke å holde på nyttårsforsettene, og hva skal egentlig til for å få til varige endringer?

Fokuset på nyttårsforsettene vi lager, har en tendens til å avta etter noen ukers tid. Betyr det at nyttårsforsett bare er tull?

Nei, mener vaneekspert Andreas Lycke. Han er utdannet fysioterapaut og ernæringskonsulent, og så etterhvert at han trengte flere mentale redskaper for å hjelpe folk til å gjøre endringer. Med coaching, motivasjon og vanepsykologi i verktøykassa har han et realistisk forhold til endringer, men mener likevel at årsskifte er en god tid for å starte på ny frisk.

– I julen har vi gjerne fått for mye av det ene og det andre, og vi er ekstra motiverte til å gjøre endringer. Denne motivasjonen er verdt noe, og kan brukes til å komme godt i gang.

Hjernen vår liker ikke endringer

Noe som hindrer mange i å komme i gang, er at de ikke klarer å definere tydelig nok hva de ønsker å få til, sier Lycke. Han mener det første steget til å lykkes er å stille deg selv noen spørsmål: Hva betyr det å spise sunnere? Hva må du gjøre annerledes enn i dag for å få det til? Hvorfor er det viktig for deg? Hva håper du det vil gi deg på kort og på lang sikt?

Vaner handler om å skape mentale koblinger mellom handling og situasjon. Hvis du blir fornøyd med endringen du har gjort i en bestemt situasjon, er det lettere å repetere den, og den kan kjappere gå litt av seg selv. Men den første utfordringen vi møter på er vår egen hjerne.

– Hjernen vår liker å fortsette med det den pleier. Det som er trygt og kjent. Endring er en risiko, og en fare for å mislykkes. I tillegg kan det komme reaksjoner fra andre når vi gjør endringer, for eksempel når vi prioriterer oss selv høyere. Det er kostnader ved å gjøre endringer. Derfor gir hjernen oss gode grunner til å vente, fordi det er det tryggeste.

Lycke anbefaler å gjøre noen endringer om gangen, i stedet for å legge om på mye på en gang. Om du har alt for mye du vil endre på samme tid, må du vente til du har tilstrekkelig med tid og overskudd. Og da blir du ventende i all evighet.

– Senk terskelen, og bygg videre på det du starter med.

Gode vaner krever mer innsats

Når du har kommet i gang er utfordringen å fortsette over tid. Og det er den største utfordringen for mange.

– Dårlige vaner som å spise for mye, sitte oppe for lenge og bruke mobilen for mye, er enkle og komfortable valg. De krever liten innsats. Å komme seg ut døra for å løpe, lage sunn mat til middag og stå opp når klokka ringer, krever mer av oss. Derfor er det enklere å få dårlige vaner enn gode vaner, sier Lycke og utdyper:

– De dårlige vanene gir belønning nå, men er dårlige valg på sikt. Gode vaner krever innsats nå, og gir oss belønning på sikt.

Derfor krever det mental jobbing for å opprettholde gode vaner.

– Vi er biologisk sett programmerte til å spise mye når vi kan, og spare energi. Vi er naturlig motiverte til å velge mat med høyt kaloriinnhold og rolige kvelder på sofaen. Samtidig lever vi i en verden som hele tiden frister oss til å følge dårlige vaner.

Noen vaner er enklere enn andre

Selv om gode vaner tar lang tid å etablere, er det noen vaner som er enklere å få plass enn andre. Det er når du gjør det samme til samme sted og samme tid. For eksempel å stå opp når klokka ringer, i stedet for å bli liggende under dyna.

Hvis du holder ut noen uker, vil det gjerne gå litt mer av seg selv. En større utfordring er vaner som blir mer påvirket av hvordan livet ellers er, med hverdager, helger, ferier og årstider. Som hvordan man trener og spiser.

Hvis man skal etablere gode vaner innenfor aktiviteter som ikke nødvendigvis blir gjort på samme måte, til samme tid og samme sted, mener vaneeksperten at du må ha et lengre perspektiv. Kanskje opp mot et år.

Men det er vanskelig å komme til et sted hvor det å spise sunt og trene går helt på autopilot. Det er hele tiden ting som vil trekke oss tilbake til dårlige vaner.

Selv har han trent flere ganger i uken i 25 år. Likevel må han hver uke tenke gjennom hvilke økter han skal igjennom. 

Mange har en forestilling om at når de har lykkes i lang tid, vil det til slutt ikke kreve noen innsats, og gå automatisk. Slik er det dessverre ikke. Vi må hele tiden jobbe med å opprettholde gode vaner. Men over tid vil det bli enklere.

Lag et system som gjør at du lykkes

En av grunnene til det er at mange opplever at vanene på sikt gir mye bedre livskvalitet, og for eksempel kjenner på bedre form og overskudd. Den andre grunnen er at de får mestringsfølelse ved å se at dette er noe de klarer å fortsette med. Når du har de to tingene på plass, er det lettere å opprettholde motivasjonen.

For å lykkes med nyttårsforsettene i 2023, oppfordrer Lycke til å gjenta forsettet hver uke gjennom hele året.

Folk trenger system for å holde fokus på gode vaner. For eksempel kan du ha et møte med deg selv hver søndag: Hvordan har jeg gjort det med gode vaner denne uken, og hva er planen for neste uke? Hvis du etablerer det, er det større sjanse for å holde fokus og motivasjonen oppe.

Her er vaneekspertens beste råd!

  • Ta noen endringer om gangen
  • Definér tydelige mål
  • Legg en plan for hvordan du skal nå målene
  • Ha faste møtepunkter med deg selv
  • Ikke gi opp selv om du av og til glipper

Få profesjonell veiledning og lær teknikker for å skape motivasjon og bedre vaner!

Fortell meg mer!

Få med deg nye innlegg!

Skriv navn og e-post, så får du beskjed om nye innlegg.