Følg meg på sosiale medier

HVA og NÅR SKAL VI SPISE - en liten bokanmeldelse

Jeg har nylig lest boken "HVA og NÅR skal vi spise?" av Marit Kolby. Den var så nyttig og interessant, at jeg fikk lyst til å skrive en liten bokanmeldelse. Med noen take home points og litt om hva jeg liker med boken. Ispedd noen av mine erfaringer.


Slik jeg oppfatter det har Marit 2 hovedbudskap.

1. Velg råvarer så ofte som mulig.

Mat er mye mer enn næringsstoffer og kalorier!

Marit skriver mye om viktigheten av matens kvalitet. To matvarer med samme næringsinnhold har vidt ulik effekt på kroppen, avhengig av hvor prosessert eller bearbeidet matvaren er. Det handler særlig om hva maten gjør med fordøyelsen og hvordan den påvirker bakterier i tarmen (tarmflora). Og hvordan tarmen din har det er avgjørende for hvor god helse du får, både fysisk og psykisk.

Selv om en mellombar og en frukt med nøtter ved siden av kan ha samme antall kalorier og ganske likt næringsinnhold, har de svært ulik effekt på kroppen!

Marit forklarer kjempebra hva som skjer i kroppen din når du spiser hel mat og når du spiser prosessert mat. 

Boken inneholder en fin oversikt over hva slags mat som er råvarer. Den er også krydret med eksempler på prosesserte versus naturlige varianter av ulike produkter. Slik blir det lettere å vite hva du mesteparten av tiden bør velge i butikken.

I boken lærer du mye om ulempene med å spise mye ultraprosessert mat. Blant annet at den gir dårlig biologisk metthet og er designet for overspising. Matindustrien jobber hardt med å lage produkter som er så fristende at de overstyrer våre signaler om sult og mettet.

Gjennom dette får Marit frem et viktig perspektiv; vi har konstant tilgang til fristende mat det ikke er bra for oss å spise mye av - det gjør det utfordrende å spise sunt.


2. La det gå tid mellom hver gang du spiser noe.

Marit beskriver nydelig hva som skjer i tarmen mellom måltidene. Hun bruker en børstebil som et bilde på hvordan tarmen renses når det går noen timer uten at du spiser noe. Hun skriver om fordelene ved å spise noen få ordentlig måltider hver dag, og unngå småspising eller hyppige mellommåltider.

"....pauser fra maten er like viktige som måltidene du spiser. I perioder uten mat skjer vedlikehold og reparasjon av kroppen. Rumlende mage er ikke et rop om hjelp, det er en påminnelse om en viktig funksjon. Sultfølelse er ikke et faresignal. Griper du etter et mellommåltid hver gang du kjenner deg litt småsulten, kan du sabotere kroppens systemer for å holde deg frisk og tilrettelegge for helseproblemer på sikt"

Tid mellom måltidene kan innebære færre måltider i løpet av en dag eller at du innfører perioder med faste. Boken inneholder mye bra informasjon om begge deler. 

Punktlisten på side 57 kan være en øyeåpner for den som småspiser mange ganger i løpet av en dag. 

  • Mellommåltider kan gjøre deg mer sulten og få deg til å spise mer totalt
  • De gir kortvarig velvære i hjernen, men ikke biologisk metthet
  • De avbryter viktige biologiske prosesser ("børstebilen") som går mellom måltider
  • De inneholder ofte lite stoffer du trenger, og mer av stoffer du ikke har godt av
  • De medfører unødvendige utgifter og skaper ekstra avfall

Min erfaring med småspising

Min erfaring er at det å spise til definerte måltider ikke bare er bra for fordøyelsen. Det har også stor vanemessig verdi. Særlig hvis du har en tendens til å bruke mat og drikke som en løsning på andre behov enn næring og metthet. For eksempel at du spiser når du føler deg sliten, stressa, urolig, kjeder deg eller er nedstemt (følelsesspising).

Ved å trene på å spise primært til måltidene, kan du finne noe som fungerer bedre enn mat og drikke som en løsning på følelser. Det er jo sjelden en sjokolade du egentlig trenger for å roe ned når du er stressa!

Å spise til måltidene kan også gjøre det lettere å navigere i en verden full av fristelser. Der du ofte kan få lyst på noe fordi du får øye på det. Enten det er kaka på møterommet, bollene på bensinstasjonen, noe i butikken på vei hjem eller sjokoladen som roper fra kjøkkenskapet når du er sliten om kvelden.

Du kan med andre ord TRENE HJERNEN din i når du spiser (til definerte måltider) og når du ikke spiser, og i stedet gjør noe annet. Å spise til måltidene, og ikke i mellom, er en av de 7 VIKTIGSTE VANENE.


Avliver myter

Marit avliver mange myter, slik at du får større valgfrihet når du skal finne et kosthold som fungerer for deg.

1. Kroppen tåler fint å gå uten mat i perioder

"Vi har løpt fra rovdyr, vi har båret vann, sanket planter og fulgt byttedyr over store avstander - uten mellombar i veska"

Vi er med andre ord designet for å klare oss uten mat.

Dette er viktig å vite! Mange er redde for at de ikke får spist ofte nok. Og stresser med å spise ekstra når de skal trene, fordi de er redde for å "gå tomme". Dermed spiser de mer enn de egentlig trenger. 

2. Du må ikke spise frokost

Marit skriver helt riktig om at du ikke må spise frokost for å "starte forbrenningen". 

Jeg har mange klienter som har presset i seg frokost hele livet. De opplever det som en befrielse når de kan vente med å spise til litt utpå dagen. De er uansett ikke sultne om morgenen. I stedet kan de morgentiden til noe annet enn "tvungen frokost". Men som Marit skriver; hvis du er sulten om morgenen og trives godt med å spise frokost, så kan du selvfølgelig fortsette med det.

3. Det er ikke farlig å være litt sulten

Elegant formulert av Marit:

"Sulten kommer og sulten går - uavhengig av om du spiser"

Ved å la det gå tid mellom måltidene, og observere hva som skjer med sultfølelsen, vil du ofte se at sultfølelsen kommer. Men så forsvinner igjen. Selv om du ikke kaster i deg mat med en gang.

Denne vissheten kan gi et mer avslappet forhold til det å være sulten. Og mindre stress fordi du ikke trenger å få tak i mat med en gang du er litt sulten. Jeg har klienter som forteller meg at de alltid må ha med "nødmat" i tilfelle de blir sultne eller at de spiser ekstra mye i et måltid fordi de er redde for å bli sultne senere. Da ender de med å spise mer enn de trenger.

4. Du må ikke spise ofte for å "kontrollere blodsukkeret"

Nok en overraskelse for mange!

Blodsukkeret er mest stabilt når du ikke spiser, fordi hvert lille måltid får blodsukkeret til å svinge. 

Som Marit skriver er det fysiologisk sett meningsløst å forsøke å styre blodsukkeret utenfra.

I tillegg kan det du tror er "lavt blodsukker" ofte være noe annet. Som slitenhet eller uro. Da er det mye som fungerer bedre enn å spise noe som skal "få opp blodsukkeret".


Vektreduksjon

Boken inneholder også en del om vektreduksjon.

Jeg er glad for at Marit skriver at det ikke finnes et optimalt kosthold for vektnedgang som passer for alle. Men at det for mange kan være nyttig å ha fokus på å spise mat med bedre kvalitet eller færre måltider.

For øvrig handler det om å teste ulike typer mat (derunder mengden karbohydratrike matvarer) og ulike måltidsfrekvenser, for å finne ut hva som fungerer for den enkelte. Individuell tilpasning er en nøkkel!


HVA JEG LIKER MED BOKEN

Boken er veldig oversiktlig.

Den er inndelt i temaer og hvert tema inneholder flere kapitler. Hvert kapittel er på bare en side og med en beskrivende overskrift. Det gjør at du enkelt kan finne frem til det som er mest interessant for deg. I slutten av hver del finner du en kjekk liste med hovedpoenger.

Boken er forskningsbasert.

Marit refererer mange ganger til studier som underbygger det hun skriver om. Hun er samtidig tydelig på styrker og svakheter med ulike typer forskning og ærlig på hva vi vet ganske sikkert og hva vi foreløpig ikke er så sikre på.

En forskningsbasert bok skrevet av en dyktig fagperson er virkelig kjærkomment i en sunnhetsverden der ufaglærte kan "leke ekspert" og komme med påstander uten forankring i forskning.

Boken er nyansert og med fokus på individuell tilpasning.

Marit hevder ikke at en type kosthold fungerer for alle eller at alle må følge hennes råd. Du trenger ikke endre på noen ting, hvis du trives med kostholdet det du har nå, opplever at du har god helse og bra med energi.

Hvis du derimot har noen plager, enten det er lite energi, høy vekt eller trøbbel med fordøyelsen, INVITERER hun deg til å teste noen justeringer. For eksempel å spise mer råvarer og mindre ultraprosessert mat eller la det gå lengre tid mellom måltidene.

Hun virker veldig opptatt av at du skal gjøre deg egne erfaringer, for å finne ut hva du trives med og hva som fungerer for deg. Det er en smart tilnærming!


Oppsummert!

Jeg anbefaler boken til deg som ønsker å forstå bedre hva maten gjør med kroppen din. Og som er åpen for at et godt kosthold handler om mer enn å få deg riktig antall kalorier eller rett fordeling av karbohydrater, proteiner og fett.

For å ha glede av boken bør du også være villig til å utfordre noen av sannhetene du til frem til nå har hatt om mat, derunder hvor ofte du må spise og hvordan du forholder deg til sultfølelse.


 

Få profesjonell veiledning og lær teknikker for å skape motivasjon og bedre vaner!

Fortell meg mer!

Få med deg nye innlegg!

Skriv navn og e-post, så får du beskjed om nye innlegg.