Min historie

Jeg vet ikke helt når det startet. Den enorme interessen for hvordan man skaper seg et godt liv. 

Det har i hvert fall vært en stor del av livet siden jeg gikk på folkehøgskole for 20 år siden. Jeg tror spiren ble sådd da jeg etter et halvår med gjengen på TV-stua, innså at jeg ville bruke tiden på noe mer meningsfullt.

Jeg begynte å lese bøker om selvutvikling i stedet for å se på australsk såpeopera. Tok opp igjen treningen jeg hadde drevet med i ungdomsårene. Fattet interesse for sunt kosthold. Jeg startet endog en selvutviklingsgruppe for elevene.

Siden har det fortsatt. En konstant søken etter metoder for å utvikle seg og nå mål. Det har gitt meg både frustrasjon og glede. Det finnes jo så mange oppskrifter der ute, og jeg har vært innom de fleste.

Fra guruer til vitenskap

En periode var jeg fascinert av det alternative. Leste uendelig mange bøker, var på alternativmesser og på meditasjonsleir i India. Prøvde ut mye forskjellig.

I 2001 begynte jeg å studere fysioterapi i Trondheim. Det ga en naturlig dreining over mot det vitenskapelige. Selvhjelpsbøkene måtte vike for forskningsrapporter og faglitteratur. Interessen for å hjelpe både meg selv og andre til et bedre liv, vokste seg enda større.

På feil utdanning?

Utdanningen som fysioterapeut var ikke som håpet. Selv om jeg fullførte både bachelor og turnustjeneste, så mistet jeg troen på fysikalsk behandling som et godt virkemiddel for å hjelpe folk til et bedre liv. Det fremstod som meningsløst å behandle noen friske, uten å hjelpe dem å endre livsstil, så de kan holde seg friske. Og den slags lærte vi fint lite om på fysioterapiutdanningen.

Allerede da jeg gikk ut døren på Høgskolen i Sør-Trøndelag, hadde jeg bestemt meg for at jeg ikke ville jobbe med å behandle folk. Mitt kall var å hjelpe dem å endre livsstil. Spørsmålet var bare hvordan.

Et lærerikt sidespor

Etter turnustjeneste hoppet jeg rett på utdanning i ernæring og trening. Ble både ernæringskonsulent og personlig trener. Jobbet på Elixia og litt for Fedon.

Etter hvert havnet jeg på Gnist Trening og Helse, der jeg jobbet i mange år som personlig trener, kostholdsveileder og gruppeinstruktør. Engasjement og et bredt interessefelt gjorde at jeg steg i gradene og ble både faglig leder, sjef for treningsavdelingen og markedsansvarlig. Jeg lærte mye om økonomi, strategi og ledelse. Selv om det var interessant, var det en avsporing fra det som egentlig ga meg glede og mening.

Jeg ville jobbe med fag og menneskelig utvikling. Ikke med ISO-sertifiseringer, budsjetter og personaloppfølging. Etter en lang tankeprosess leverte jeg min oppsigelse for å starte egen virksomhet. Skikkelig skummelt, men likevel helt riktig.

Det var noe viktig som manglet

I årene på Gnist lærte jeg enormt mye om trening, behandling og helse, i et av Norges beste fagmiljøer for den slags. På samme tid ble det tydelig for meg at noe manglet. Jeg fikk ikke til det jeg ønsket med mine kunder. Og det gjaldt ikke bare meg, men store deler av trenings- og helsebransjen.

Med ernæringskompetanse laget jeg perfekte kostplaner. Og stusset over at ingen klarte å følge dem over tid. Vekten gikk ned en periode, men opp igjen når livet kom i veien. Da jeg lette etter svar i forskningen, innså jeg at det var helt normalt. Vitenskapen viste det jeg så i hverdagen; at deprimerende få lykkes med varig vektreduksjon.

Som personlig trener instruerte jeg perfekte øvelser og designet tusenvis av flotte treningsprogrammer. De fungerte utmerket, så lenge folk klarte å følge dem. Det burde de gjøre to-tre ganger i uken. Helst året rundt. Ikke mange klarte det.

På Gnist hadde vi bransjens flotteste utstyr, et fantastisk miljø, de nyeste teknologiske løsningene og et rikholdig utvalg av inspirerende gruppetimer. Det var ikke nok. Et flertall mislyktes med å trene regelmessig. De startet i januar, men stoppet i februar. Det var ikke unikt for Gnist, men faktisk helt normalt i treningsbransjen.

Støttemedlemmer, januartrenere og drøssevis av utmeldinger fra folk som ikke får det til. Det var både meningsløst og demotiverende.

Et skritt nærmere løsningen

Etter hvert ble det tydelig for meg at nøkkelen ikke fantes i mer kunnskap om intervalltrening, styrkeøvelser og karbohydrater. Løsningen var ikke en ny diett eller et enda bedre treningsprogram. Jeg trengte kunnskap om psykologi, motivasjon og atferdsendring.

Heldigvis kunne jeg allerede en del etter alt jeg hadde lest og testet ut selv. Jeg hadde også et visst teorigrunnlag fra psykologi grunnfag. Men jeg manglet praktiske verktøy. Ikke av typen som finnes i hallelujapregede selvhjelpsbøker (de hadde jeg lest nok av), men av typen som er basert på vitenskap.

Dermed tok oppdagelsesreisen en ny retning.

Klokere, men fortsatt frustrert

Jeg tok videreutdanning som Helsecoach, og fikk mange fine endringsverktøy. Synes det var utrolig spennende å lære mer om kognitiv psykologi, atferdspsykologi, og motivasjonsteorier. Samtidig ble jeg frustrert fordi det var så mange ulike tilnærminger. Heller ikke på utdanning som spesialist i atferdsendring og spesialist i vektreduksjon, fant jeg svarene jeg ønsket. Hvert kapittel i pensumlitteraturen handlet om en ny teori eller metode. Ingen steder stod det noe om hva som fungerte best.

Det toppet seg da jeg dykket ned i en studie som beskrev 117 motivasjonsteorier. Var så jeg ble helt handlingslammet.

Hva fungerer best?

Hvilken tilnærming skal jeg satse på?

Hvordan kan jeg enklest mulig hjelpe folk i gang? Og hva skal til for å lykkes over tid?

Det ultimate læringsprosjekt

Den totale oppdatering fikk jeg ved å fullføre boken jeg hadde jobbet med i flere år. Målet var at den skulle være helhetlig, grundig og innholdsrik, men samtidig lettlest og forståelig. Tilbakemeldingene tydet på at jeg fikk det ganske bra til. Det ble en veiviser i helsefremmende livsstil, med både fagbokser med oppdatert vitenskap og hundrevis av praktiske tips for å spise bedre, bevege seg mer og trene regelmessig. Totalt 456 fargerike sider!

Personlig oppfølging fungerer best!

Gjennom snart 20 års erfaring, bokutgivelse og et brennende engasjement for hvordan man kan skape seg et godt liv, har jeg landet på at personlig oppfølging er det som fungerer aller best. Så i dag jobber jeg med det på fulltid. 

Med en kombinasjon av motiverende samtaler og dialog på mobil/nett, ser jeg at folk både kommer i gang og klarer å holde fokus over tid. Da får de virkelig varige resultater, i form av lavere vekt, bedre helse og bedre form!

I tillegg til at jeg hjelper folk flest med langsiktig livsstilsendring og gode vaner, holder jeg kurs i dette for andre fagfolk. Det kan du lese mer om her!